Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Mariska Overman

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Mariska Overman. Zij is onder meer bekend van ’Hoofdzaak’ en ’Ik weet niet wat ik zeggen moet’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik lees nu ‘De Duitse oorlog’ van Nicholas Stargardt, vanwege research voor een historische roman, een geweldig boek, heel indrukwekkend. Daarnaast lees ik iets in het kader van research voor een thriller, maar dat kan ik nog niet verklappen. Schrijversbijgeloof: straks gaat iemand anders er met het idee vandoor… ;-)

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt. Wat een boek, als ik toch ooit zo’n geniaal boek voor kinderen kan schrijven, ben ik een gelukkig mens. Boeken als dit creëren liefde voor het lezen.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘De gebroeders Karamazov’ van Dostojevski. Het beste boek ooit, omdat het alles bevat: goed en kwaad, liefde en haat, geloof en ongeloof, spanning en romantiek. En het zet je aan het denken, kruipt onder je huid en laat je niet meer los. En dat alles in die heerlijke typische Dostojevski stijl.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Dat zijn er best veel. Tijdgebrek, steeds weer nieuwe boeken die uitkomen….Het boek dat ik het liefst wil lezen en toch al jaren ongelezen in de kast staat, is Middlemarch van George Eliot.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Fictie lees ik het liefst als ebook, omdat het handig is (ik lees meestal in bed, voor het slapen gaan. Een ereader met licht is dan erg handig). Non-fictie is meestal voor research en daar moet ik flink in kunnen onderstrepen en schrijven, dus die lees ik altijd als fysiek exemplaar.