Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Marjo de Vroed

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Marjo de Vroed. Zij heeft onder meer twee kinderboeken over de Bosdorp Brigade geschreven: ‘Code Zwart’ en ‘Jamboree in gevaar’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees ik ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer. Het geeft me een beetje een gemengd gevoel. Aan de ene kant vind ik zijn visie op bepaalde dingen, die hij via dialogen op een scherpe manier naar voren brengt, erg interessant, terwijl ik het aan de andere kant heel lastig vind om met zijn ijdelheid en zijn visie op vrouwen en seks om te gaan. Ondanks alles lees ik toch verder en dat schrijf ik dan toe aan een knap staaltje schrijfkunst.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik heb echt zoveel boeken in mijn jeugdjaren verslonden! Boeken en series die ik telkens las en herlas, wel tien keer. Dan heb ik het over de pareltjes van Thea Beckman als ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en de trilogie ‘Geef me de ruimte’, ‘Triomf van de verschroeide aarde’ en ‘Het rad van fortuin’. Maar ook de pockets van ‘De dolle tweeling’, ‘Pitty’ en ‘De zwarte hengst’ zijn tot op de letter opgelezen. Ik heb ze nog wel allemaal, maar ze zijn zo versleten dat ze uit elkaar vallen.
Ik was en ben ook een groot fan van Suske en Wiske. Ik heb alle delen en vooral de oudste zijn zo vaak gelezen dat alle bladzijden los in de kaft liggen. Daarnaast las ik ook boeken van de bibliotheek en toen ik iets ouder was de boeken uit de boekenkast van mijn moeder. Zoals je inmiddels wel begrijpt, was ik geen buitenspeler…

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Toevallig staat de Thea Beckman-trilogie hier in de kast te roepen om een herlezing. Vorig jaar heb ik een aparte boekenkast gekocht voor mijn jeugdboeken, en toen ik de boeken aan het splitsen was begon het weer te kriebelen toen ik ze in mijn handen had. Ik hoop dat de warme gevoelens voor dit jeugdsentiment niet zullen verdwijnen nu ik ze meer dan veertig jaar later nog eens ga lezen!

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dat is ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot. Mijn zus heeft het boek als kind gekregen in de jaren ’60 en het staat sinds die tijd in de boekenkast van mijn ouders en vanaf de jaren ‘70 in mijn boekenkast, maar ik heb het nog nooit gelezen. Toen ik jong was heeft mijn moeder er een paar bladzijden van voorgelezen, maar het boeide me niet. En in de jaren erna heeft het me ook nooit aangetrokken. Misschien moet ik er toch eens aan beginnen. Beter laat dan nooit, hahaha.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees het liefst papieren boeken. Zoals het papier ritselt als je omslaat, de geur van een nieuw- of juist een oud boek, een stukje terugbladeren of zoals een boek in je handen balanceert als je leest… daar kan niets tegenop. Het geeft me een heerlijk en gelukkig gevoel. Kopje thee erbij en onderduiken in een compleet andere wereld. Ik ben altijd echt even ‘weg’ als ik lees.
Alleen toen de kinderen klein waren, heb ik bijna niet zelf gelezen. Uiteraard heb ik wel veel voorgelezen, maar dat is toch iets heel anders. Die schade heb ik ingehaald toen ze groter werden én ik heb er een fijne hobby aan overgehouden: kinderboeken. Ik kan niet wachten om mijn kleindochter straks al die mooie kinderboeken voor te lezen! Stiekem hoop ik natuurlijk dat zij een boekenwurm wordt en dat ze, zodra ze de juiste leeftijd heeft, ook de boeken gaat lezen die ik geschreven heb.