Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Marlies Slegers

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Marlies Slegers. Zij is onder meer bekend van ’Onder mijn huid’ en ’Grenzeloos’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees ik ‘De Suikerbastaard’ van Jaap Scholten. Het gaat over de fabriek DuPont, die stoomketels voor suikerfabrieken in Ethiopie maakt en in gebruik neemt. Dit bedrijf, DuPont, is feitelijk machinefabriek Stork. En als kind woonde ik in Indonesië omdat mijn vader voor Stork werkte, ook op suikerrietplantages. Ik lees het dus ook vooral voor de herkenning van de terminologie en het werk van mijn vader vroeger.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik las alles wat je maar kon bedenken. Toen ik nog in Nederland woonde, las ik series als ‘Lotje’ en ‘Wipneus & Pim’. Op mijn achtste verhuisden we naar Indonesië en daar las ik in het Engels, want ik zat op een internationale school. Ik las daar al snel boeken als ‘Brave New World’ en ‘Animal Farm,’ maar ook horrorseries, boeken en verhalen van Edgar Allen Poe. Biografieën, epossen zoals die van James Michener, gedichtenbundels van Engelse dichters.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Een boek dat ik al een paar keer herlezen heb is van Jonathan Safran Foer, ‘Here I am’. Zo'n ongelooflijk ontroerend verhaal. En ik ben al driemaal begonnen in ‘A little life’ van Hanya Yanagihara. Ik blijf steeds steken rond bladzijde 150, maar ik wil het enorm graag uitlezen. Dus ik begin er ongetwijfeld een vierde keer aan.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Er staan best veel ongelezen boeken in mijn kast. Dan koop ik ze in een bepaalde bui en leg ze op de 'te lezen' stapels. En dan komt er toch weer een ander boek voorbij dat ik dan even liever lees. Ik lees weliswaar iedere dag, maar eigenlijk te kort. Ik lees als ik in bed lig voor het slapengaan. Na een bladzijde of 5-10 val ik in slaap. Alleen in vakanties lees ik ook overdag. Ondanks dat ik dus niet een enorm leesvolume heb, kan ik me iedere dag opnieuw verheugen op het lezen. Het is een heerlijk rustmoment, verdwijnen in een boek.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Liefst papier. Ik hou van de look en feel van een boek. Het omslag, het papier, de ezelsoren, de aantekeningen die ik erin kan maken. Ik heb een grote boekenkast vol. Daarvoor staan en dan zo nu en dan een boek eruit pakken om er doorheen te bladeren, heerlijk! Dat zou met een e-reader niet kunnen. Ik heb er wel een, gekregen van mijn kinderen. Dan hoef ik, wanneer ik op reis ga, niet zoveel boeken mee te zeulen. Maar zodra ik op een vliegveld ben, ren ik gelijk naar de boekhandel daar en koop toch weer een papieren boek. Een boekhandel vind ik ook iets magisch hebben. Al die verhalen die er uitgestald zijn. Daar kun je me uren kwijt zijn. Bij een ebook winkel, ben ik er snel klaar mee. De ervaring mist dan iets.