Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Patricia

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Patricia. Neem eens een kijkje op haar mooie blog.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees ik twee boeken: ‘Tribe of Mentors’ van Timothy Ferris en ‘Disconnect’ van Astrid Witte. ‘Tribe of Mentors’ lees ik voor het slapengaan. Dit kan gemakkelijk met dit boek omdat het elke keer maar maximaal vier bladzijdes zijn met vragen aan een interessant persoon. Het boek had ik al een tijdje in bezit, maar sinds drie weken lees ik er echt in en noteer wat me inspireert en wat ik wil opzoeken, lezen of bekijken. Een inspirerend boek wat ik niet in één stuk uit lees met zijn 560 pagina’s maar elke keer neem ik een stukje in me op.
‘Disconnect’ is een heel ander boek. Het is voor lezers vanaf 12 jaar, een spannend en realistisch verhaal. Ik ben er echt net in begonnen dus een heel goed beeld heb ik nog niet bij dit boek behalve dat de eerste bladzijden heel plezierig waren om te lezen en me gelijk in het verhaal trekken. Het leuke aan de hoofdpersoon is dat ze van lezen houd en dat komt in de eerste hoofdstukken al naar voren en dat maakt het persoonlijker.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Toen ik jong was, herlas ik heel veel boeken. Dit komt ook zeker door onze bibliotheek die ik gewoon van achter tot voor uitgelezen had. Ik weet dat ik van de jeugdboeken naar de volwassenen boeken ging om te kijken of daar iets tussen stond voor mij. In de grote boekenkast kwam ik ‘Modellen vallen niet uit de hemel’ van Susanne Fulscher tegen. Dit boek heb ik denk ik tien keer geleend in de bibliotheek. Een aantal jaar geleden kreeg ik mijn eigen exemplaar van mijn vriend en dat vond ik zo bijzonder dat hij had onthouden wat ik over dit boek had verteld en dat ik het nu kreeg.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Dit vind ik een lastige, zeker omdat ik nog een hele stapel boeken heb om te lezen en dan is het niet iets waar ik aan hoef te denken. Als ik denk aan de boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen dan springt ‘Dansen in de hemel’ van Michael Pilarczyk er wel uit. Het verhaal maakte indruk en heb het met een brok in mijn keel uitgelezen. Het is een boek dat ik aan meerdere mensen heb gegeven om te lezen dus dat zegt ook wel wat over het boek.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
In mijn kast staan best veel ongelezen boeken. Boeken die ik kocht op het Boekenfestijn of kreeg van anderen omdat ze hun boeken wegdeden. ‘Level 26’ van Anthony E. Zucker is een boek dat al denk ik tien jaar in mijn kast staat. Ik ben er zelfs in begonnen, maar volgens mij was het voor mij toen even te spannend om te lezen. Het is zeker wel een boek die ik nog wel ga lezen maar niet meer vandaag. Elk jaar probeer ik minimaal twee tot drie ongelezen boeken uit mijn kast te pakken en te lezen, zodat ik ooit op nul kom te staan met nog te lezen boeken die in mijn boekenkast staan.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees het liefst papieren boeken. Het gevoel van een boek in mijn handen is zoiets fijns. Het geeft rust als ik een boek in handen heb en een geluk om erin te lezen. Het gevoel van een bladzijde omslaan, even kijken hoeveel bladzijdes het hoofdstuk nog is dat kan een digitaal boek me niet geven. Het zijn kleine dingen maar die kleine dingen verhogen het plezier in het lezen van een boek. Daarnaast vind ik het fijn om even schermloos te zijn en met een papieren boek ben je echt schermloos. Nog één reden waarom ik van papieren boeken hou, is dat je de kaft kan voelen, kan zien wat voor speciale afwerkingen ze hebben gedaan en welk papier er is gebruikt. Daar komt dan mijn beroep als Grafisch vormgever naar boven die altijd voelt aan een boek en bekijkt wat voor technieken er zijn gebruikt.