Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Patricia van der Broek

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Patricia van der Broek. Ze is onder meer bekend van ‘Belast verleden’. Neem eens een kijkje op haar Boekstagram-account..

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Het gebeurt me bijna nooit, maar ik ben op dit moment in drie verschillende boeken bezig.
Allereerst 'Jij kan beter' van Tessa Kieboom. Het gaat over onderpresterende kinderen op school.
Dan ben ik net begonnen in twee andere boeken voor de ontspanning: ‘Revanche’ van Mariëtte Middelbeek en ‘American Gods’ van Neil Gaiman. Die lees ik 's avonds of in het weekend overdag.
En als het goed is, valt een dezer dagen ‘Verbrande suiker’ van Avni Doshi in de brievenbus. Die ga ik dan als eerste lezen en er over buzzen op social media.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
In mijn jeugd las ik alles wat los en vast zat: van geschiedenisboeken, stripboeken tot later Boeket Reeks (puberteit). Op woensdagmiddag ging ik na school meteen naar de bieb. Haalde stripboeken op, las die thuis en vlak voor sluitingstijd ging ik dan weer naar de bieb om ze in te leveren en dan een paar leesboeken te halen.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik herlees eigenlijk nooit boeken. Heel soms stukjes uit de twee thrillers die ik zelf heb geschreven, maar dat is dan omdat ik met een nieuw boek bezig ben. Heel soms herlees ik een boek als mijn zoon dat toevallig voor school moet lezen en ik het al een keer gelezen heb.
Maar normaal gesproken dus niet. Boeken die me heel erg aanspreken, bewaar ik. De rest gaat in de minibieb die op mijn oprit staat. Als er een boek is dat ik absoluut nog wel wil herlezen, dan is dat ‘Het dagboek van Anne Frank’.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Ik heb een boekenkast vol ongelezen boeken. Door de minibieb lees ik nu veel meer en gaat elk uitgelezen boek daarnaar toe.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Call me oldfashioned, maar ik lees het liefst op papier. Mijn partner heeft een e-reader maar ik niet. Voor mijn werk zit ik al 36 uur per week achter een scherm, dat is meer dan voldoende. Mijn eerste twee thrillers (‘Dodelijk bedrog’ en ‘Belast verleden’) zijn alleen op papier uitgekomen. Ik ben nu met nummer 3 bezig, ik denk wel dat die behalve op papier ook als e-book gaat verschijnen.