Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Thecla

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Thecla.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees ik 'Mijn naam is Selma'. Ben ik eigenlijk net begonnen, maar het verhaal is zoals zovele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het mooie is dat Selma dit zelf vertelt en nog zoveel weet uit die jaren. Het is in het programma van Matthijs van Nieuwkerk bij de boekbesprekingen geweest en toen dacht ik al, dat ga ik kopen. Na de boeken die er nog lagen heb ik nu gisteren dit gekocht. Selma heb ik in een televisieprogramma gezien toen ze de weg naar de concentratiekampen weer aflegde onder bezielde begeleiding van Philip Frericks. Prachtig om te zien.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
De boeken van 'De Vijf' van Enid Blyton. Ik heb ze verslonden, eerst voorgelezen door mijn oudere zus en daarna wel vijf keer opnieuw gelezen. Daarnaast diverse echte meisjesboeken, totdat ik ben begonnen om zelf een boek te schrijven als 12-jarige. Dat was zo tof! Ach, wie doet dat niet? Maar dan komt de middelbare school en is er de verplichte kost om te lezen, dan verwatert het lezen in de vrije tijd een beetje.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Het gekke is dat ik bijna nooit een boek herlees, omdat ik bij de eerste bladzijde al weet hoe het gaat en afloopt. Dat heb ik ook bij films en dan is de spanning er af. Als ik dan toch een keuze maak, dan is het 'De Vliegeraar' van Khaled Hosseini. Zo'n prachtig verhaal en een bijzondere schrijver.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Zoals ik in mijn eigen boekentip van de week in Weekblad Dongen heb gezegd, is dat 'Nachttrein naar Lissabon' van Pascal Mercier. Ik wil het - op aanraden van velen - zo graag lezen, maar ik kom er niet doorheen. De gedetailleerdheid kan me niet bekoren.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees allebei, maar geef de voorkeur aan papieren boeken. Ik wil graag boeken voelen, ruiken en doorbladeren. Bij een digitaal boek moet ik echt geconcentreerd lezen, want dan kun je niet gemakkelijk even terugbladeren. Maar bij gebrek aan papieren boeken neem ik mijn e-reader, want daar staan er nog voldoende op.