Overslaan en naar de inhoud gaan

Freida McFadden – De hulp

De hulp

Elke dag maak ik het prachtige huis van de Winchesters van top tot teen schoon. Ik haal hun dochter op van school. En ik kook een heerlijke maaltijd voor het hele gezin voordat ik alleen ga eten in mijn kleine kamer op de bovenste verdieping. Ik probeer te negeren hoe Nina er een zooitje van maakt, alleen maar om te zien hoe ik het opruim. Hoe ze vreemde leugens vertelt over haar eigen dochter. En hoe haar man Andrew elke dag meer gebroken lijkt.

Maar als ik in Andrews knappe bruine ogen kijk, zo vol pijn, is het moeilijk voor te stellen hoe het zou zijn om Nina's leven te leiden. De inloopkast, de luxe auto, de perfecte echtgenoot. Ik pas een van Nina's smetteloze witte jurken maar één keer. Gewoon om te zien hoe het is. Maar ze komt er al snel achter... en tegen de tijd dat ik besef dat mijn slaapkamerdeur op zolder alleen van buitenaf op slot kan, is het veel te laat. Maar ik stel mezelf gerust: de Winchesters weten niet wie ik werkelijk ben. Ze weten niet waartoe ik in staat ben...

Het verhaal van ‘De hulp’ is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel komt wat traag op gang. Freida McFadden neemt de tijd om personage Millie voor te stellen en om de lezer een beeld te laten vormen van haar werk bij de Winchesters. Het verhaal leest op dat moment nog niet echt als een thriller. De spanning komt pas goed op gang vanaf het tweede deel waarin Nina aan het woord is. Het is zeker de moeite waard om door te blijven lezen, want in het derde deel (verteld vanuit zowel Nina als Millie) volgt een zeer onverwachte wending die het hele verhaal op scherp zet. Heel gaaf gedaan door de auteur! Daardoor neem je het trage begin alsnog voor lief.

McFadden weet de verschillende gebeurtenissen zo beeldend te vertellen dat je als lezer het gevoel hebt dat je er zelf bij bent. Je krijgt een goed beeld van bijvoorbeeld de vieze keuken, van het kleine zolderkamertje waar Millie slaapt en van Nina’s woedeaanvallen. Wanneer je bij het tweede deel van ‘De hulp’ bent aanbeland, wil je alleen maar doorlezen om te ontdekken hoe alles in elkaar steekt en hoe het af zal lopen. Aanrader voor liefhebbers van (psychologische) thrillers.

Auteur: Freida McFadden
Titel: De hulp
Genre: (Psychologische) Thriller
Aantal pagina's: 336
Uitgeverij: VBK Lab
ISBN: 9789032520335