Gaëlle Nohant – Van wie ze waren
Bijna zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgt de Française Irène de opdracht om de duizenden voorwerpen die in de bevrijde kampen gevonden zijn, terug te geven aan de eigenaren of hun nabestaanden. De spullen lagen al die tijd opgeslagen in het archief van het documentatiecentrum waar ze werkt. Maar waar moet ze beginnen? Ze kiest een oude pop, een medaillon en een geborduurde zakdoek... Elk voorwerp met een eigen verhaal.
Tijdens haar onderzoek stuit Irène op de mysteries van het centrum en van haar eigen historie. Blijft het alleen bij geschiedenis of blijken de schimmen uit het verleden toch veel levendiger dan gedacht?
Wow, wat is ‘Van wie ze waren’ een prachtige, ontroerende en heftige roman. Gaëlle Nohant neemt de lezer mee in de verwoestende tijd die de Tweede Wereldoorlog was en welke gevolgen deze verschrikkelijke gebeurtenis jaren en jaren later nog steeds had. Door de ogen van hoofdpersonage Irène krijg je veel mee. Je leert haar steeds beter kennen, maar ook de personen van wie de voorwerpen waren die ze aan het onderzoeken is. Mooi en aangrijpend tegelijkertijd!
‘Van wie ze waren’ is geen roman die je in één ruk uitleest. Niet omdat het geen boeiende roman is. Integendeel zelfs. Bepaalde verhalen, gebeurtenissen en fragmenten uit het boek maken zo’n indruk op je dat je dat even moet laten bezinken. Je vraagt je als lezer oprecht af hoe de Tweede Wereldoorlog ooit heeft kunnen plaatsvinden. De auteur laat je zien hoe slecht mensen kunnen zijn maar ook hoe goed ze kunnen zijn. Het maakt allemaal erg veel indruk op je.
Nohant zorgt ervoor dat je na het uitlezen van deze roman nog vaak terugdenkt aan de gebeurtenissen uit het boek. Hoe zou jij zelf gehandeld hebben in die tijd? Zou jij het kunnen om alle achtergebleven voorwerpen te onderzoeken en de juiste nabestaanden erbij te vinden? Aanrader voor liefhebbers van historische romans. Zeer indrukwekkend verhaal!
Auteur: Gaëlle Nohant
Titel: Van wie ze waren
Genre: Roman
Aantal pagina's: 400
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026364884