Overslaan en naar de inhoud gaan

Holly Smale – Het Cassandra complex

Het Cassandra complex

Cassandra heeft vandaag niet bepaald haar dag. Vanmorgen werd ze gedumpt door haar vriend en tegen lunchtijd werd ze ontslagen omdat ze geen 'mensenmens' is. Maar wanneer ze ’s avonds thuiskomt en haar ex opduikt alsof er niets is gebeurd, is Cassie te opgelucht om vragen te stellen. Ze is gewoon blij dat haar langste romantische relatie ooit (vier maanden) weer op het goede spoor zit… Toch? Maar morgen wordt Cassie weer gedumpt – en ontslagen.

Wanneer ze beseft dat ze gezegend is, of misschien vervloekt, met de mogelijkheid om terug in de tijd te reizen, krijgt ze de kans om dingen anders te doen. Maar zal ze erachter komen waarom zoveel dingen in haar leven steeds verkeerd blijven gaan?

Na het lezen van de flaptekst deed het verhaal van ‘Het Cassandra complex’ me denken aan ’Langste. Kerst. Ooit.’ van Lisette Jonkman. Daarin beleeft het hoofdpersonage telkens één dag exact opnieuw… en opnieuw… en opnieuw. Deze roman van Holly Smale blijkt toch wel anders te verlopen dan het verhaal van Jonkman, weet ik na het lezen van het boek.

In het begin van ‘Het Cassandra complex’ moest ik wel wennen aan de schrijfstijl van het verhaal. Als lezer krijg je allerlei informatie te verwerken, maar je weet niet zo goed wat er allemaal aan de hand is en wat je er precies mee moet doen. Je ontdekt al wel snel dat hoofdpersonage Cassandra in een soort tijdloop zit, maar “wie, wat, waar, waarom en hoe” weet je op dat moment nog niet. Dat mag je samen met de hoofdpersoon gaan ontdekken.

Het kostte me hierdoor in eerste instantie wel wat moeite om in het verhaal te komen. Je bent echter wel meteen geboeid door Cassandra en door haar doen en laten. Dat is zeker een belangrijke reden om door te blijven lezen. Wanneer je eenmaal aan de manier van vertellen gewend bent, kom je ook steeds meer in het verhaal terecht. Smale weet Cassies bijzondere kracht op een mooie manier verder uit te werken. De auteur werkt naar een emotionele en ontroerende ontknoping toe, die een perfecte afsluiting van dit verhaal is.

Auteur: Holly Smale
Titel: Het Cassandra complex
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021032429