Overslaan en naar de inhoud gaan

Lucinda Riley en Harry Whittaker – De zeven zussen 8: Atlas

Atlas

Parijs, 1928. Een voor dood achtergelaten jongen wordt in huis gehaald door een liefdevolle familie. Daar bloeit hij volledig op, maar het blijft een mysterie wie hij écht is. De jongen weigert een woord los te laten over zijn verleden. Net als hij de ellende waarvoor hij is gevlucht bijna is vergeten – evenals de belofte die hij heeft gezworen na te komen – rukt het kwaad op in Europa en weet hij dat hij weer zal moeten vluchten.

De Egeïsche zee, 2008. De zeven zussen, voor het eerst compleet, ontmoeten elkaar aan boord van de Titan om afscheid te nemen van hun geliefde Pa Salt. Tot ieders verbazing heeft hij aan de zevende zus de sleutel van hun verleden toevertrouwd – maar iedere waarheid die wordt onthuld, roept nieuwe vragen op. Kenden de zussen hun geliefde vader eigenlijk wel? En wat zijn de gevolgen van zijn lang verborgen geheimen?

Als er één boek is waar door veel lezers reikhalzend naar uitgekeken werd, dan was het wel ‘Atlas’, het achtste en laatste deel uit de populaire serie De zeven zussen. Nadat Lucinda Riley in 2021 overleed, werd al gauw bekend dat dit laatste boek alsnog zou verschijnen en dat haar zoon Harry Whittaker het zou afschrijven. In het voorwoord legt hij uit hoe dit is verlopen. Dat voorwoord ontroert meteen al. Wat was het mooi geweest als Lucinda het enorme succes van het achtste deel mee had mogen maken.

‘Atlas’ is een dikke pil te noemen, maar het boek verveelt op geen enkel moment. Ik heb het verhaal zelfs in twee dagen uitgelezen. Ik werd meegenomen door het verhaal van Pa Salt en ik wilde gewoon continu door blijven lezen om te ontdekken wat er nog meer zou komen en hoe de zussen ermee om zouden gaan. Whittaker heeft heden en verleden op een mooie manier met elkaar verweven. Het leest heel prettig en het zorgt ervoor dat je niet wil stoppen met lezen. Erg knap gedaan!

Zonder spoilers weg te willen geven, krijg je op alle vragen die je had een antwoord. De mysterieus rondom Pa Salt worden ontrafeld en je leert de zeven zussen nog beter kennen. ‘Atlas’ is een waardige afsluiting van een zeer fijne en mooie serie. Stukje bij beetje laten de auteurs je lezen wat Pa Salt allemaal heeft meegemaakt en weet je hoe hij de man is geworden die hij was. In het allerlaatste hoofdstuk zit een kleine passage die voor mij niet had gehoeven (als je het boek gelezen hebt, weet je waarschijnlijk wat ik bedoel). Verder vond ik het een mooi, een ontroerend en een fijn boek dat ik met veel plezier heb gelezen. Een prachtige afsluiting van een prachtige serie!

Auteurs: Lucinda Riley en Harry Whittaker
Titel: Atlas
Serie: De zeven zussen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 704
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401615877