Overslaan en naar de inhoud gaan

Satu Rämö – Hildur

Hildur

Het leven bij de fjorden van IJsland is zwaar: het lijkt idyllisch, maar in werkelijkheid vergt het nogal wat van je. Ook van Hildur Rúnarsdóttir, rechercheur en hoofd van de nationale politieafdeling Vermiste kinderen. Om na een lange werkdag haar hoofd leeg te maken surft ze vaak in de ijskoude wateren van de Atlantische Oceaan. Op het werk wordt ze gekoppeld aan de Finse Jakob Johanson, die ver van huis stage loopt om te ontsnappen aan zijn moeilijke thuissituatie. Ook hij ontdekt al snel dat de pittoreske fjorden hun schaduwzijde hebben.

Na een lawine in Westfjorden wordt onder de sneeuw het lichaam van een man gevonden. Zijn keel is doorgesneden. Zodra Hildur en Jakob deze zaak beginnen te onderzoeken beseffen ze dat het misdrijf verband houdt met een oude zaak. Wraak kan zoet zijn, weten ze, maar lost het uiteindelijk iets op?

‘Hildur’ begint met een korte proloog die meteen je aandacht trekt. Wat is er precies gebeurd? Over wie gaat dit? Wat heeft het met de rest van het verhaal te maken? Daar kom je pas later in het boek achter. Daarmee weet Satu Rämö direct de spanning in het boek te houden. Je wil gewoon weten wat de gebeurtenis uit het verleden met de rest van het verhaal te maken heeft. Heerlijk!

Na die proloog laat de auteur je kennismaken met een aantal personages en hun werkzaamheden. Je ontdekt stukje bij beetje wie er bij de politie hoort en wie er slachtoffer worden. De namen van de personen uit het boek zijn niet altijd even gemakkelijk te lezen en te onthouden, waardoor je in het begin soms even zoekende bent wie wie ook alweer is. Dat went gelukkig wel… en de namen van Hildur en Jakob zijn wél eenvoudig te onthouden.

Rämö weet de spanning goed in het verhaal te houden. Je probeert als lezer mee te speuren met de IJslandse recherche. Wat is er overal gebeurd? Zijn het losstaande zaken of zit er verband tussen? Wie zit erachter? En ondertussen leer je de hoofdpersonage uit het boek ook wat beter kennen. De ontknoping van ‘Hildur’ is spannend en laat je zien wie de dader is. Maar niet alles uit het boek wordt al opgehelderd. Op naar een tweede deel!

Auteur: Satu Rämö
Titel: Hildur
Serie: Rechercheur Hilder
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 400
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026362835