Teun Toebes – Verpleegthuis
Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen.
VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.
Het verhaal van ‘Verpleegthuis’ is aan de ene kant een mooi verhaal hoe Teun Toebes wordt opgenomen in de afdeling van een verpleeghuis waar hij gaat wonen én aan de andere kant een pleidooi hoe het beter zou moeten gaan in het wonen in een verpleeghuis. De auteur werkt zelf in de zorg en weet daardoor ook vanuit zijn professionele kant hoe het eraan toe gaat. Hij zet op een duidelijke manier op papier hoe hij de zorg rondom mensen met dementie ervaart.
Het is prachtig om te lezen hoe Toebes “op zijn afdeling” wat zaken probeert te verbeteren voor zijn medebewoners. Hij bouwt een band met hen op en hij organiseert bijvoorbeeld af en toe vrijdagmiddagborrels. Je ziet haast voor je wat dat met de andere bewoners doet. Doordat de auteur op een laagdrempelige manier zijn verhaal schrijft, krijg je het gevoel dat je als lezer op de afdeling erbij bent. Je krijgt een goed beeld van de eigen kamers, de gemeenschappelijke kamers en de verschillende bewoners. Heel mooi geschreven.
Toebes wil met ‘Verpleegthuis’ zijn beeld over de ouderenzorg weergeven en laten zien hoe hij het zou willen veranderen. Hij wil geen kritiek leveren op het zorgpersoneel, maar hij wil vertellen hoe hij het beter zou willen maken voor de (demente) ouderen. Hopelijk kan het allemaal net wat fijner en mooier worden voor onze ouderen.
Auteur: Teun Toebes
Titel: Verpleegthuis
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 208
Uitgeverij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029544382