Overslaan en naar de inhoud gaan

Vannessa Thuyns – Thuis in het onbekende

Thuis in het onbekende

Engeland, 1950. Alexandra Howard is burgemeester van het plaatsje Paddlestone en doet haar best zich als vrouw te handhaven in een mannenwereld. Als er op een dag een mysterieuze man aanspoelt, staat niet alleen haar eigen leven, maar ook dat van heel Paddlestone op z’n kop. Al snel wordt hij liefdevol opgenomen door de dorpsbewoners en kan niemand zich meer een leven voorstellen zonder deze wonderlijke nieuwkomer. Tot de dag dat Alexandra zijn ware identiteit ontdekt en voor een lastige keuze komt te staan…

VS, 2001. De Britse Penny vertrekt naar New York om bij het Museum of Modern Art te werken aan een speciale expositie. Daar aangekomen blijkt haar gehuurde kamer echter niet te bestaan én is ze ook nog eens al haar geld kwijt. Gelukkig biedt de hotshot advocaat Elliott haar een slaapplek aan. Maar Penny is niet van plan zich te laten redden door een man die ze nauwelijks kent. Ze kan best haar eigen boontjes doppen. Toch? Hoe ver de levens van Alexandra en Penny ook van elkaar verwijderd lijken, ze blijken op een bijzondere manier met elkaar verweven.

‘Thuis in het onbekende’ is het eerste deel van het tweeluik De thuishaven-serie. Vannessa Thuyns slaat met dit verhaal een iets ander straatje in dan we van haar gewend zijn. Ze heeft namelijk een historische feelgood roman geschreven. Ik kan je alvast zeggen dat dit naar meer smaakt.

Het verhaal wordt vanuit twee tijdsmomenten verteld: in het Engeland van 1950 en in het Amerika van 2001 (nét na de aanslagen van 11 september). In het begin van het verhaal moest ik er eventjes inkomen. Even ontdekken wie wie precies was, wat hun rol binnen het verhaal zou zijn, hoe het er in de beide tijden aan toeging en of Alexandra en Penny ergens iets gemeen met elkaar hadden. Het antwoord op dat laatste duurde eventjes, maar dat gaf niet. Want al na een paar hoofdstukken word je meegenomen in de verhalen van beide vrouwen… en je bent geboeid door het mysterie uit het verleden. Wie is de drenkeling? Waar komt hij vandaan? Hoe is hij in Engeland terechtgekomen?

Thuyns weet het heden en het verleden op een mooie en interessante manier met elkaar te verbinden. Als lezer ga je op zoek naar de connectie tussen Alexandra en Penny. En tegelijkertijd ben je benieuwd naar de verhalen van de beide vrouwen. Door de gedetailleerde manier van vertellen waan je je tijdens het lezen zowel in het Engeland van 1950 als het Amerika van 2001. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog én van de aanslagen in Amerika komen duidelijk aan bod, zonder dat het een zwaarmoedig verhaal wordt. Knap gedaan door de auteur.

Beide verhalen zijn interessant om te lezen. Toch had ik een lichte voorkeur voor Penny’s verhaal. Ik was benieuwd naar haar ontwikkeling én naar het verhaal van Elliott. Bovendien vond ik het project waar Penny aan werkte erg indrukwekkend om te lezen. Dat kwam waarschijnlijk ook doordat de gebeurtenis uit 2001 nog in mijn geheugen zit. Ik weet nog precies waar ik was en wat ik aan het doen was toen ik over die aanslagen hoorde. Dat maakte Penny’s deel uit het verhaal nog beter om te volgen dan Alexandra’s deel. Ook al wist de auteur de sfeer uit de jaren ’50 goed op papier te zetten, mede door de vele details en de sterke beschrijvingen van de personages.

Kortom: ben je op zoek naar een fijne, mooie en boeiende feelgood roman waarin historische elementen verwerkt zijn? Dan is ‘Thuis in het onbekende’ een aanrader voor je. En de laatste hoofdstukken uit het verhaal zorgen ervoor dat je direct verder wil lezen in het volgende deel.

Auteur: Vannessa Thuyns
Titel: Thuis in het onbekende
Serie: De thuishaven
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: VBK Lab
ISBN: 9789032520717