Overslaan en naar de inhoud gaan

Iris Visser – Een schot in de roos

Een schot in de roos

Documentairemaker Floor heeft alles over voor haar baan. Dat is dan ook de reden dat ze ja zegt tegen een klus die ze eigenlijk niet ziet zitten: afreizen naar Schotland om een item te maken over de zoektocht naar haar verdwenen vader Robert.

Helaas is haar rijbewijs door een onhandig voorval ingenomen en moet ze op zoek naar een privéchauffeur. De knappe Schot Owen staat in eerste instantie niet te trappelen om haar in zijn camperbusje mee te nemen, maar heeft zo zijn eigen redenen om Robert op te willen sporen. Wat begint als een komische zoektocht vol tegenslagen, verandert al snel in een avontuur dat Floors leven voorgoed zal veranderen.

Het verhaal van ‘Een schot in de roos’ wordt verteld vanuit hoofdpersonage Floor. Hierdoor leer je haar goed kennen, doordat je haar gevoelens en gedachten kunt lezen. Dat levert soms hilarische situaties op, zoals het moment waarop ze haar rijbewijs kwijtraakt, en soms mooie of ontroerende momenten op, die met name in Schotland zijn. Iris Visser zorgt er hiermee voor dat je als lezer een soort band met Floor op kunt bouwen. Heel leuk gedaan. Ik had het ook leuk gevonden om af en toe iets vanuit Owen te lezen. Ik snap dat de auteur ervoor gekozen heeft om dit verhaal alleen vanuit Floor te vertellen, omdat het haar zoektocht naar haar vader is.

Visser heeft een fijne en vlotte schrijfstijl, waardoor je het boek met moeite weg kunt leggen. Dat geldt vooral bij de tweede helft van het verhaal. Zodra de zoektocht steeds meer vorm krijgt en er bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, wil je het liefste door blijven lezen. Je bent gewoon heel nieuwsgierig hoe de zoektocht zal aflopen en wat dit voor Floor zal betekenen. Daarnaast weet de auteur de aandacht van haar lezers vast te houden met de beeldende schrijfstijl. Je waant je voor je gevoel echt even in het camperbusje met Floor en Owen. En sommige situaties zie je zo voor je (lees: schapen). Ontdek zelf maar welke situatie ik hiermee bedoel.

‘Een schot in de roos’ kent op het einde een aantal bijzondere momenten, waarbij je merkt hoe Floor veranderd is in vergelijking met de Floor in het begin van het verhaal. Heel mooi om te lezen. Kortom: ga dit boek lezen als je een liefhebber van feelgood romans bent (of nog specifieker: van de boeken van Iris Visser). Het geeft je een aantal leuke en fijne leesuurtjes.

Auteur: Iris Visser
Titel: Een schot in de roos
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402713831