Overslaan en naar de inhoud gaan

Per J Andersson – Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde

Het wonderlijke verhaal

Een koude decemberavond in New Delhi. Elke avond staat de jonge straatartiest PK mensen te portretteren in een parkje. PK heeft weinig bezittingen maar hij heeft wel een profetie die hij bij zijn geboorte meekreeg: ‘Je zult met een meisje trouwen dat niet uit het dorp komt, niet uit het district, zelfs niet uit ons land; ze zal muzikaal zijn, een jungle bezitten en geboren worden onder het sterrenbeeld Stier.’

Dan verschijnt er een jonge blonde vrouw die hem vraagt om haar portret te schilderen. Ze is geboren onder het teken van de os en PK weet direct dat zij de ware is.

Dit is het waargebeurde liefdesverhaal over PK, die op een tweedehands damesfiets een avontuurlijke reis maakte van meer dan 11.000 kilometer die hem door verschillende continenten voerde. Voor de vrouw van zijn dromen. PK en Lotta zijn nog steeds gelukkig getrouwd en trots dat hun liefdesverhaal zoveel mensen aanspreekt.

In het begin van ‘Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde’ heb je even tijd nodig om erin te komen. Per J Andersson geeft zijn lezers best wat informatie te verwerken, waardoor je in eerste instantie niet lekker in het verhaal komt. Dat verandert gaandeweg het boek gelukkig wel. Wat dan volgt, is een interessant verhaal over arm en rijk en over geluk en welvaart.

De titel ‘Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde’ kan de lezer overigens wel op een verkeerd spoor zetten. Ik verwachtte namelijk een soort reisverhaal van de fietstocht van de man die naar Zweden ging voor de liefde. Dat komt maar heel weinig voor in het boek. Dit doet overigens niets af aan het verhaal; het zorgt er alleen voor dat je je verwachtingen wel even moet bijstellen.

Andersson heeft een bijzonder verhaal op papier gezet. Je leest deze waargebeurde roman niet in één ruk uit. Je leest een of twee hoofdstukken achter elkaar en laat dan even bezinken wat je gelezen hebt. Het geeft je een inkijkje in de Indiase cultuur die je nog wel even bijblijft.

Auteur: Per J Andersson
Titel: Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022587683