Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacodine van de Velde – Bij hoog en laag

Bij hoog en laag

Na een moeilijke periode besluit Mare in haar eentje de kerstdagen in het huisje van haar opa en oma in Zeeland door te brengen. Tijdens een wandeling belandt ze in de strandtent waar ze als kind vaak kwam. Daar ontmoet ze Boris, de kok van het paviljoen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen hen en wanneer dat voorzichtig uitbloeit tot meer, blijkt de man van weinig woorden juist een heel verhaal met zich mee te dragen.

Door een ontmoeting met Wannes, Boris' opa én een oude jeugdvriend van Mares eigen grootvader, ontstaat er echter niet alleen een zoektocht naar de geschiedenis van haar familie, maar ook naar zichzelf. Lukt het Mare om haar weg te vinden wanneer blijkt dat Boris' verleden haar dromen onmogelijk maakt?

‘Bij hoog en laag’ is mijn eerste kennismaking met Jacodine van de Velde. Wat heeft zij een prachtige roman geschreven die zich in ons eigen kikkerlandje afspeelt. Mare is een heel fijn personage, die een mooie groei doormaakt in het verhaal. Ze gaat op zoek naar zichzelf én naar het verleden van haar opa. Dit heeft de auteur op een prachtige manier verwerkt binnen het verhaal. Je leeft enorm met Mare mee en je wil haar soms een spreekwoordelijke schop onder haar billen geven. Je gunt haar af en toe meer dan zij zichzelf lijkt te gunnen. Heerlijk hoe de auteur haar lezers zo mee weet te nemen in het verhaal.

Van de Velde schroomt niet om wat zwaardere onderwerpen aan te kaarten in haar boek. Zonder spoilers weg te geven, heeft niet elk personage het even gemakkelijk gehad. ‘Bij hoog en laag’ is geen zwaarmoedig boek geworden, maar het krijgt dankzij deze onderwerpen wel een diepere laag. Mooi gedaan! Hier en daar pink je als lezer wel eventjes een traantje weg. Ik heb enorm genoten van deze mooie roman en ik ga zeker nog een ander werk van Jacodine lezen.

Auteur: Jacodine van de Velde
Titel: Bij hoog en laag
Genre: Roman
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789493265776