Overslaan en naar de inhoud gaan

Jenny Colgan – Boven de wolken

Boven de wolken

Morag McGinty onderbreekt haar snelle pilotenleven in Londen om terug te keren naar de rust van Schotland. Nu haar grootvader niet kan werken, heeft Morag geen andere keuze dan de lokale vliegroute over te nemen in zijn gammele, oude vliegtuig en de lokale bevolking - en af en toe een schaap - over de prachtige archipel te vervoeren.

Tot ze terechtkomt in een razende storm en een noodlanding moet maken op een afgelegen eiland. Ze is gestrand, ver van de bewoonde wereld en helemaal alleen, hoewel… Naast ontelbare vogels woont er één man: Gregor Cameron, de norse ornitholoog die het hele seizoen voor het eiland zorgt. En het lijkt erop dat ze voorlopig met elkaar opgescheept zitten…

Het verhaal van ‘Boven de wolken’ komt wat traag op gang. Meteen in het begin van het nieuwste boek van Jenny Colgan ontdek je dat hoofdpersonage Morag een trauma heeft opgelopen tijdens het vliegen en dat ze in een soort herintredingstraject zit. Ze durft niet meer te vliegen, maar dat durft ze niet toe te geven. Dat deel van het verhaal duurt eigenlijk wat te lang. Er gebeurt niet heel veel, maar het neemt relatief gezien best een groot deel van het boek in.

Pas halverwege het verhaal heb je het idee dat alles een beetje op gang begint te komen. Het gedeelte op het afgelopen eiland is het leukste om over te lezen. Dat gaat juist vrij snel voorbij. Daar had je als lezer wel meer over willen lezen. Personage Gregor Cameron weet het verhaal wat meer kleur te geven en heeft de nodige droge humor. Daardoor wordt ‘Boven de wolken’ wat meer opgetild. Het allerlaatste hoofdstuk maakt een heleboel goed.

Colgan heeft met ‘Boven de wolken’ niet haar beste (feelgood) boek tot nu toe geschreven. Het verhaal had wat meer actie en meer liefde mogen bevatten. Door haar eerdere werk heb je gewoon hoge verwachtingen als deze auteur een nieuw boek uitbrengt. Ik heb met name het tweede deel van dit boek wel met plezier gelezen, dus het is wel de moeite waard om door het trage begin heen te lezen.

Auteur: Jenny Colgan
Titel: Boven de wolken
Serie: Summer Skies
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021039923