Overslaan en naar de inhoud gaan

Jenny Colgan – Op eigen benen

Op eigen benen

Het is heerlijk zonnig in Cornwall als het schooljaar begint op het kleine internaat aan zee. Maggie, de nieuwste lerares in Downey House, is vastbesloten haar stempel te drukken, maar zal dat ten koste gaan van haar relatie met de veilige, betrouwbare Stan?

Simone heeft een studiebeurs gewonnen en wil haar ouders trots maken. Wanneer ze hoort dat ze een kamer moet delen met de populaire, mooie, slimme meisjes van Downey House, beseft ze dat ze snel vrienden moet vinden.

Fliss is woedend. Ze wilde helemaal niet naar een kostschool en vindt het verschrikkelijk om van huis weg te zijn. Terwijl Simone wanhopig probeert erbij te horen, probeert Fliss wanhopig er weg te komen.

‘Op eigen benen’ is het eerste deel uit De kostschool aan zee-serie. Jenny Colgan heeft dit eerste boek uit de serie al in 2008 uitgebracht, maar het is nu vertaald naar het Nederlands. Als je al later werk van deze auteur hebt gelezen, dan merk je dat ze inmiddels enorm gegroeid is in haar schrijfstijl. Dat neemt niet weg dat je met dit boek een aantal prima leesuurtjes ervaart.

Wanneer je aan ‘Op eigen benen’ begint, is het wel even wennen aan de manier van vertellen. Colgan kiest ervoor om binnen één hoofdstuk veel verschillende personages aan het woord te laten. Je bent daardoor in het begin wel even zoekende wie wie is en welke rol ze spelen, ondanks de lijst met namen van personages die voorafgaand aan het verhaal gedeeld wordt. Als je eenmaal gewend bent aan deze snelle schakelingen, leest het allemaal een stuk prettiger. Dan heb je ook meer tijd om de personages beter te leren kennen en een beeld bij ze te vormen.

Er gebeurt veel in ‘Op eigen benen’ zonder dat er veel diepgang in het verhaal zit, terwijl er genoeg verhaallijnen inzitten die uitnodigen om dieper op in te gaan. Ik denk dat als Colgan zich wat meer gefocust had op een paar verhaallijnen en daar verder op in was gegaan dat het verhaal van ‘Op eigen benen’ nog beter tot zijn recht was gekomen. Desalniettemin heb ik het boek met plezier gelezen… en soms zelfs met medelijden voor bepaalde personages. Ik had echt een zwak voor Simone. Ontdek zelf maar waarom dat zo was; ik wil verder geen spoilers weggeven. Ik kan wel zeggen dat ik het liefste soms even het boek in wilde kruipen om Simone een knuffel te geven of om haar te vertellen dat ik bepaalde gewoontes van haar wel herkende.

Al met al is ‘Op eigen benen’ een prima eerste deel uit De kostschool aan zee-serie. Er had zeker meer ingezeten, maar het maakt je nieuwsgierig naar het volgende deel van de reeks.

Auteur: Jenny Colgan
Titel: Op eigen benen
Serie: De kostschool aan zee
Genre: Roman
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021042121