Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet Nijland – Als de sterren fonkelen

Als de sterren fonkelen

Liz is vastberaden om erachter te komen wat haar opa tijdens de Tweede Wereldoorlog meegemaakt heeft. Op zijn sterfbed laat hij Liz achter met een op het oog onbenullig geel boekje en een stapel ansichtkaarten.

Liz duikt in het verleden van haar opa en ontdekt het verhaal van twee jonge mensen: Bram en Saar. Ze worden vlak voor de oorlog verliefd op elkaar. Dan wordt Bram naar Duitsland gestuurd om te werken voor de vijand… Is de liefde sterk genoeg om de oorlogsjaren te overleven?

Als Liz in haar zoektocht naar haar familiegeschiedenis hulp krijgt van de knappe wielrenner Tom, wordt haar reis ook steeds meer een zoektocht naar haarzelf en naar de liefde.

Jet Nijland had met het schrijven van ‘Als de sterren fonkelen’ een missie: meer erkenning voor een relatief onbekende groep oorlogsslachtoffers, namelijk de dwangarbeiders. Ze heeft dit boek gebaseerd op de verhalen van haar opa en oma en ze hoopt dat meer mensen ontdekken hoe het voor de dwangarbeiders was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat heeft de auteur een prachtige roman geschreven die nog wel even in je hoofd blijft rondspoken als je het verhaal hebt gelezen. In het heden lees je over Liz en haar zoektocht naar het verleden van haar opa én naar vinden van een weg voor haar toekomst. Je ontdekt stukje bij beetje wat zij in het verleden heeft meegemaakt en dat heeft haar gevormd tot wie ze nu is. In het verleden lees je wat haar opa Bram en haar oma Saar hebben meegemaakt. Dat is niet niks. Ik heb al veel boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen. Het maakte veel indruk op me om te lezen hoe het voor de dwangarbeiders geweest moet zijn. De Tweede Wereldoorlog is een periode uit onze geschiedenis die we nooit mogen vergeten.

Nijland weet haar lezers vanaf het begin mee te nemen in het verhaal van Liz en van Bram en Saar. Je raakt geboeid door al deze personages. De fijne schrijfstijl van de auteur draagt daar zeker aan bij. Hoe verder je bent in ‘Als de sterren fonkelen’, hoe moeilijker het is om het boek weg te leggen. Aanrader om te lezen!

Auteur: Jet Nijland
Titel: Als de sterren fonkelen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 220
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047208884