Overslaan en naar de inhoud gaan

Joost Schijns – Meneer Bart

Meneer Bart

Sanne weet het zeker: groep 8 wordt anders! Al jaren zit ze in een vreselijke klas, maar met meneer Bart krijgen ze dit laatste schooljaar de vrolijkste en leukste leraar van De Appeltuin. Hij zal ongetwijfeld iets leuks van dit jaar weten te maken.

Sannes hoop valt echter al snel in duigen. Door de komst van een nieuwe leerling zakt de sfeer in de groep juist naar een ijskoud dieptepunt. Dennis zet zijn klasgenoten aan tot pesten, discrimineren, vechten. Hij zoekt dagelijks de grenzen op en dat leidt ertoe dat meneer Bart het lastigste schooljaar uit zijn loopbaan beleeft.

Gelukkig heeft meneer Bart, naast alle ellende die hij op zijn pad krijgt, ook genoeg moois om naar uit te kijken. Zo staat er om te beginnen een spectaculaire rondreis naar Australië gepland in de zomervakantie. Op 17 juli 2014 stapt hij samen met zijn vriendin aan boord van vlucht MH17...

Bij het lezen van de flaptekst van ‘Meneer Bart’ kreeg ik al kippenvel op mijn armen. De ramp MH17 zal bij veel mensen in het geheugen gegrift staan. Ik kende niemand persoonlijk die bij deze vlucht is overleden, maar deze ramp heeft heel veel indruk op me gemaakt (en met mij heel veel andere mensen). Wat mooi dat Joost Schijns een kinderboek heeft geschreven waarin de MH17 een rol speelt om zijn vriend Bart en alle andere overledenen van de MH17 te herdenken. Het verhaal is gedeeltelijk op feiten gebaseerd. Bart en zijn vriendin Astrid hebben echt bestaan en Barts laatste jaar als leraar was in een lastige groep 8. De gebeurtenissen uit die klas zijn verder fictief. De adviesleeftijd om het boek te lezen is 11 jaar en ouder. Het is ook zeker voor volwassenen geschikt om te lezen.

Het verhaal wordt vooral verteld vanuit Sanne. Zij neemt de lezer mee in haar laatste schooljaar op de basisschool. Dat is geen gemakkelijk jaar. Schijns laat goed blijken hoe vervelend dit schooljaar is voor zowel de leerlingen als de leraar zelf. Af en toe voel je haast de onmacht die meneer Bart heeft ervaren tijdens dat jaar. Gelukkig komen er ook wat mooie momenten voorbij, zoals het schoolkamp en de gezellige tijd die Sanne met haar vrienden heeft. Door de prettige schrijfstijl van de auteur leest het verhaal vlot en word je als lezer helemaal meegenomen in het boek.

En dan breekt het moment aan dat Bart en zijn vriendin Astrid aan boord gaan aan de MH17. Met kippenvel op mijn armen en tranen in mijn ogen heb ik vanaf dat moment verder gelezen. Je weet al hoe het afloopt met die vlucht – dat weet je als je aan het boek begint – en dat voelt nog steeds zo oneerlijk. Schijns weet de emoties van de leerlingen en de leerkrachten zo treffend te verwoorden. Dat komt echt binnen bij de lezer. Je leest hoe Sanne ermee om probeert te gaan, hoe emotioneel en mooi de herdenking op school voor Bart (en Astrid) is en hoe de moeilijke leerling Dennis met dit alles omgaat. Heel realistisch beschreven door de auteur.

Joost Schijns heeft met ‘Meneer Bart’ een prachtig eerbetoon geschreven aan zijn vriend en oud-collega Bart en diens vriendin Astrid… en tegelijkertijd aan alle overledenen van de MH17. Als lezer komen de verschillende emoties uit dit verhaal écht bij je binnen. Dus houd je zakdoekjes maar gereed als je dit boek gaat lezen. Binnen één middag las ik het uit en bleef het verhaal nog wel even bij me rondspoken. Aanrader voor kinderen uit groep 8 (of ouder) én voor volwassenen!

Auteur: Joost Schijns
Titel: Meneer Bart
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
ISBN: 9789048321889