Overslaan en naar de inhoud gaan

Judith Visser – Het meisje met de halve ster

Het meisje met de halve ster

Het is mei 1940 en Rotterdam staat in brand. De jonge Debra Davidson overleeft het verwoestende bombardement, maar ontdekt al snel dat het gevaar voor haar en haar familie alleen maar toeneemt. Wanneer anti-Joodse maatregelen elkaar in rap tempo opvolgen en dierbaren beginnen te verdwijnen, ziet ze nog maar één uitweg…

Niet ver bij Debra vandaan wordt ook de Rotterdamse Diergaarde getroffen door bommen. Te midden van alle chaos en ravage slaan verschillende dieren op de vlucht. Zo ook een jonge wolf. Wat volgt zijn twee opgejaagde zielen die elkaar vinden in het diepst van hun wanhoop. Kunnen zij samen overeind blijven?

In ‘Het meisje met de halve ster’ volgen we twee personages: Debra en Chaver. Wat heeft Judith Visser deze personages mooi beschreven. Aan de ene kant volg je vanuit een persoon hoe het is om de Tweede Wereldoorlog mee te maken (namelijk Debra) en aan de andere kant vanuit een dier (namelijk de wolf Chaver). Het is een prachtig verhaal geworden. Ik moest in eerste instantie wel even wennen aan de hoofdstukken vanuit Chaver. Dit went echter heel snel en het geeft het verhaal een hele mooie extra lading. Prachtig om te lezen hoe mens en dier elkaar kunnen helpen en ervoor elkaar kunnen zijn.

Visser laat je zien welke gruwelijkheden de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht. Daarnaast is ‘Het meisje met de halve ster’ een verhaal over familie, vriendschap, liefde en genegenheid. Hoe verder je in het boek bent, hoe meer respect je krijgt voor Debra. Knap hoe zij in het leven staat en hoe zij er op haar manier het beste van probeert te maken. Op sommige momenten stond het kippenvel op mijn armen als ik dit boek las. Prachtig en bijzonder gedaan!

Vergeet bij dit boek ook niet om het uitgebreide dankwoord te lezen. De auteur vertelt hier iets over het ontstaan van dit verhaal en legt daar nog een en ander over uit. Dat voegt echt nog iets toe aan het boek. En als laatste wil ik nog even zeggen hoe leuk ik het vind dat er een kleine cross-over met eerdere boeken van Visser inzit. Leuk voor de lezers die al meer van haar gelezen hebben. Aanrader!

Auteur: Judith Visser
Titel: Het meisje met de halve ster
Genre: Roman
Aantal pagina's: 464
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402713534