Overslaan en naar de inhoud gaan

Karin Smirnoff – De schreeuw van de zeearend

De schreeuw van de zeearend

In de wildernis van het hoge noorden van Zweden, buiten het zicht van de media en het grote publiek, zien grote rijke bedrijven hun kansen om onontgonnen gebied te ontwikkelen en te exploiteren. De enorme toestroom van nieuw geld trekt ook criminele bendes aan die in de schaduw opereren.

Lisbeth Salander is naar het noorden gereisd om een verbroken familieband te herstellen met een nichtje. Mikael Blomkvist is op weg naar de bruiloft van zijn dochter, maar raakt betrokken bij een zaak die zijn familie bedreigt en hem terugbrengt naar de onderzoeksjournalistiek. Het duurt niet lang voordat hun paden weer kruisen en ze meegesleept worden in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

’De schreeuw van de zeearend’ is het zevende deel in de Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon. Na zijn drie delen is de serie met drie boeken voortgezet door David Lagercrantz. Nu is het stokje doorgegeven aan de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

In het begin van ‘De schreeuw van de zeearend’ moest ik heel erg wennen aan de schrijfstijl van Smirnoff. Het verhaal komt heel fragmentarisch over, waardoor het in eerste instantie niet lekker leest. Je komt niet goed in het verhaal en je weet niet zo goed waar het allemaal naartoe gaat. Het is heel anders geschreven dan de voorgangers van de auteur. Daar moet je toch wel even doorheen.

Wat ook erg jammer is, is dat Lisbeth en Mikael veel minder aan bod komen dan je gewend bent. De samenwerking tussen deze twee personages is altijd heel sterk aanwezig geweest. Dat is in dit nieuwste Millennium-deel een heel stuk minder. Dat is jammer, want dat is juist het kenmerkende van de serie. Dit miste ik wel echt tijdens het lezen.

Wanneer je eenmaal gewend bent aan de schrijfstijl van Smirnoff, ontdek je dat de auteur mooie humor in het verhaal weet te verwerken. Dat maakt het lezen een stuk leuker. Ook weet ze de verschillende verhaallijnen op het einde goed aan elkaar te verweven. Ga er maar aanstaan om in de voetsporen van Larsson te treden. Knap dat ze deze opdracht heeft aangenomen. Het had alleen wat beter uit de verf mogen komen.

Auteur: Karin Smirnoff
Titel: De schreeuw van de zeearend
Serie: Millennium
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 432
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 9789056727505