Overslaan en naar de inhoud gaan

Leslie Keijzer – Mama huilt harder

Mama huilt harder

Na de geboorte van haar zoontjes (4 en 2) krijgt Leslie Keijzer beide keren last van steeds intensere neerslachtige en angstige gevoelens. Regelmatig zit ze huilend tegenover de huisarts. Bang, radeloos, gebroken. Op het dieptepunt durft ze zelfs haar huis niet meer uit en ontwikkelt ze een extreme angst om dood te gaan.

Door de dokter wordt ze naar huis gestuurd met het advies om goed uit te rusten. Pas veel later ontdekt ze dat het om een postnatale (post partum) depressie gaat en vallen er puzzelstukjes op hun plek. Leslie is niet de enige bij wie een postnatale depressie niet wordt herkend. 1 op de 10 moeders krijgt last van een postnatale depressie.

Het boek ‘Mama huilt harder’ heb ik in één avond uitgelezen. Wat heeft Leslie Keijzer een openhartig en interessant boek geschreven, waarin ze vertelt hoe het met haar is gegaan na de geboorte van haar beide kinderen. Ze laat zien hoe diep en neerslachtig ze is geweest en hoe ze daar nu op terugkijkt. Met haar verhaal hoopt ze zowel andere moeders als mensen uit de omgeving van moeders met een postnatale depressie te kunnen helpen.

In korte hoofdstukken vertelt Keijzer haar verhaal. Je leest onder meer over haar jeugd, over de ontmoeting met haar man en over het ontstaan van de Gooische Meisjes (en later de Gooische Moeders). Daarnaast lees je veel over de periode na haar beide zwangerschappen. Ze laat de lezers toe in haar gedachten en gevoelens in die lange periode. Wat wil je soms even het boek in kruipen om Leslie een dikke knuffel te geven (ook al zat ze daar misschien niet eens op te wachten…).

De laatste vier hoofdstukken zijn een erg mooie toevoeging. Zonder te verklappen waar die over gaan, maken die het boek ‘Mama huilt harder’ helemaal compleet. Zwanger-zijn en het moederschap zijn enorm prachtig om mee te maken en te ervaren, maar het is niet altijd een roze wolk en niet alles gebeurt vlekkeloos. Als je je dan realiseert dat 1 op de 10 moeders een postnatale depressie krijgt, dan is het extra fijn dat er boeken zijn waarin een moeder vertelt hoe dat bij haar is gegaan zodat je je niet alleen voelt.

Laten we elkaar wat meer steunen; tenslotte doen we allemaal ons best om een goede ouder te zijn en om ons kind / onze kinderen in een veilige en gezellige omgeving op te laten groeien (uitzonderingen daargelaten natuurlijk…). Ik raad dit boek daarom absoluut aan om te lezen. Niet alleen voor vaders en moeders, maar ook voor opa’s, oma’s, ooms, tantes en andere mensen die iemand (denken te) kennen met een postnatale depressie.

Auteur: Leslie Keijzer
Titel: Mama huilt harder
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021046099