Overslaan en naar de inhoud gaan

Lydian Coppus – Doe alsjeblieft (niet) alsof je thuis bent

Doe alsjeblieft niet alsof je thuis bent

‘Dat lijkt me nou zó leuk’ krijgt Lydian meestal te horen als ze vertelt dat ze een B&B in haar achtertuin heeft. Gevolgd door een dromerige blik waarachter ongetwijfeld knisperend wit beddengoed, vazen vol veldbloemen, croissants – zelfgemaakte natuurlijk – en glimlachende gasten schuilgaan. De realiteit is… anders. Er zijn gasten die zoveel lawaai maken tijdens de seks dat ze het ontbijt van je buren verstoren. Ze zijn rommelig, veeleisend, luidruchtig, liefdevol, depressief, dronken, enthousiast, en bovenal AANWEZIG.

Eerlijk en humoristisch vertelt Lydian hoe ze leerde een B&B te runnen op een manier die bij haar past. Soms is ze forensisch onderzoeker, soms is ze de biechtafnemer. Meestal is ze gids, conciërge, wasvrouw en Assepoester, en altijd de voorbeeldige gastvrouw. Nou ja, bijna altijd.

Lydian Coppus heeft een B&B in haar achtertuin staan. En ze laat haar lezers via het boek ‘Doe alsjeblieft (niet) alsof je thuis bent’ ontdekken hoe dat is. Dat doet ze op een hele leuke en openhartige manier. Ze vertelt eerlijk hoe ze gegroeid is in haar rol van B&B-eigenaresse, wat ze leuk vindt en wat ze minder leuk vindt en een aantal hilarische anekdotes. Sommige anekdotes worden zo beeldend verteld dat je ze haast voor je ziet… (en een aantal daarvan vergeet je daardoor niet zo snel haha).

Coppus heeft een zeer prettige en vlotte schrijfstijl, waardoor het boek heerlijk leest. Ze wijdt ieder hoofdstuk aan een ander aspect van het B&B-schap en sluit na ieder hoofdstuk af met onder andere tips voor (toekomstige) B&B-eigenaars of een korte samenvatting van een onderwerp waar ze het over gehad heeft. Ze laat bijvoorbeeld ook een top 25 zien van meest gevonden voorwerpen in haar B&B. De nummer 25 krijgt zelfs een eigen hoofdstuk, haha.

‘Doe alsjeblieft (niet) alsof je thuis bent’ zal voor mensen met een B&B voor herkenning zorgen. Daarnaast is het een interessant en grappig boek voor iedereen die wel eens wil weten hoe het nu écht is om een B&B te hebben. Ik hoop dat de auteur ooit nog een tweede deel over haar belevenissen zal delen, want volgens mij heeft ze nog veel meer leuke en openhartige ervaringen om te delen.

Auteur: Lydian Coppus
Titel: Doe alsjeblieft (niet) alsof je thuis bent
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Lev.
ISBN: 9789400517561