Overslaan en naar de inhoud gaan

Michael Zant – Hallo mooie kleurrijke wereld

Hallo mooie kleurrijke wereld

Het is het jaar 2048. Maaz is twaalf jaar en gaat naar de brugklas. Met een roze fiets en opvallende haarkleur gaat Maaz de eerste schooldag tegemoet. Maaz heeft er zin in en voelt zich comfortabel. Met een open blik gaat Maaz op weg. Sneller trappen, de school is al in zicht!

Voordat Maaz hier belandde ging er een ontdekkingsreis aan vooraf. Een reis waarin Maaz verschillende andere kinderen ontmoette, een warme vriendschap sloot met Nain en opkwam voor een ander klasgenootje. Een opvoeding waarin ruimte was voor Maaz om de eigen identiteit te ontdekken. Prinsessenjurk of ridderpak, het maakte de ouders van Maaz niet uit.

‘Hallo mooie kleurrijke wereld’ is het debuut van Michael Zant. In korte hoofdstukken die geïllustreerd worden door mooie illustraties van Gemma Oteman lees je het verhaal van Maaz. Ieder hoofdstuk heeft een titel die kort verschijnt naar de inhoud van het desbetreffende hoofdstuk. De auteur weet in leuke en begrijpelijke taal het mooie verhaal van Maaz te vertellen. Heel mooi om te lezen hoe het hoofdpersonage mag ontdekken hoe de wereld in elkaar zit, hoe Maaz zelf in elkaar zit en hoe Maaz andere mensen wat kan leren over de wereld.

Het verhaal nodigt uit om over inclusiviteit te leren. Het maakt niet uit wie je bent, wat je bent, hoe je eruit ziet, hoe je je kleedt, waar je ouders vandaan komen of op wie je valt; iedereen mag er zijn. Deze mooie boodschap komt gaandeweg het verhaal steeds meer naar voren. Zant heeft dat op een bijzondere manier verwerkt. Aan het einde van het boek staan enkele vragen die kinderen kunnen helpen om verder over het verhaal te praten. Aanrader voor jongeren én volwassenen!

Met ‘Hallo mooie kleurrijke wereld’ wil Zant laten zien hoe belangrijk het is om tijdens je jeugd de ruimte te krijgen om jezelf te ontdekken. Dit jeugdboek is bedoeld voor kinderen van 10 tot 14 jaar, maar ook voor ouders en leerkrachten.

Auteur: Michael Zant
Titel: Hallo mooie kleurrijke wereld
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 76
Uitgeverij: Boekscout
ISBN: 9789464687156