Overslaan en naar de inhoud gaan

Petra Kruijt – De mannenmaker

De mannenmaker

De mannenmaker heeft geen relaties, maar projecten: ieder halfjaar pikt Anne een kansloze man op met de bedoeling hem te transformeren tot een gewild exemplaar. Dat is haar al meer dan twintig keer gelukt.

Wanneer ze ineens geen man meer kan vinden, begint ze te twijfelen. Is de vijver leeg aan het raken? Is ze te kritisch geworden? Of is er misschien meer aan de hand?

Naar aanleiding van het bericht dat ‘De mannenmaker’ van Petra Kruijt verfilmd gaat worden met Katja Schuurman en Leo Alkemade in de hoofdrollen besloot ik dit boek te gaan lezen. Ik heb wat gemengde gevoelens over het verhaal, maar ik ben nog wel nieuwsgierig naar de verfilming ervan.

Kruijt heeft een fijne schrijfstijl en weet haar lezers zeker te vermaken met dit verhaal. Door haar beeldende manier van vertellen krijg je ook een prima beeld van de verschillende personages en van de omgevingen waarin het verhaal zich afspeelt. Het was echter het hoofdpersonage waar ik soms wat moeite mee had. Zij ziet zichzelf echt als een soort verlosser voor (in haar ogen) kansloze mannen. Op zich is het origineel verzonnen, maar ik vond het hoofdpersonage niet altijd even leuk en ik snapte haar beweegredenen niet altijd helemaal. Wat me ook enigszins stoorde, is dat pas tegen het einde van het verhaal de naam van de hoofdpersoon genoemd werd. Daardoor bleef ze soms wat meer op afstand voor de lezer. Dat was jammer.

Het einde van ‘De mannenmaker’ vormde een mooie afsluiting van het verhaal. Daarin zag je ook dat Anne een ontwikkeling had doorgemaakt en bleek ze iets sympathieker en menselijker te zijn dan je in eerste instantie dacht. Al met al een prima verhaal om eens te lezen. En je nieuwsgierigheid naar de verfilming blijft aanwezig.

Auteur: Petra Kruijt
Titel: De mannenmaker
Genre: Roman
Aantal pagina's: 210
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020539653