Overslaan en naar de inhoud gaan

Sabine Zwaan – Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld

De 28-jarige Linde Benjamins is een echte Disneyfreak en een beetje te verslaafd aan de liedjes van Taylor Swift. Ze vindt haar werk maar niets, is rommelig en ook alweer bijna een maand single.

Haar broer, Jonah, is helemaal klaar met haar lusteloosheid en de troep die ze van haar huis maakt. Hij heeft nog een brief van Linde waarin ze belooft een week lang alles te doen wat hij zegt. Dat zorgt niet alleen voor een paar gênante momenten, maar Linde moet ook nog eens haar ex onder ogen komen. Gelukkig schiet de beste vriend van haar broer haar te hulp…

‘Belofte maakt schuld’ kent een originele invalshoek. Wat staat je allemaal te wachten als je broer één week lang bepaalt wat je moet doen? Hoofdpersonage Linde mag dit gaan ondervinden. Sabine Zwaan heeft een aantal leuke opdrachten bedacht namens Jonah die zijn zus moet gaan uitvoeren. Wat mij betreft, had hij deze belofte nog wat verder mogen uitbuiten… maar daar was waarschijnlijk geen ruimte voor binnen het aantal pagina’s van een Tussendoortje van De Verhalenfabriek.

Het verhaal leest prettig, kent hier en daar humor en heeft een ietwat voorspelbaar einde. Het past echter wel uitstekend binnen dit verhaal én binnen het genre. Waar ik soms wel een beetje aan irriteerde, was het gedrag van Linde. Ze lijkt zich soms helemaal aan te passen aan wat haar omgeving van haar verwacht en ze slaat daar op een bepaald punt wel wat in door. Ik vond het vreemd hoe enthousiast haar vriendinnen daarover waren. Veel meer kan ik er niet over zeggen, zonder iets van het verhaal weg te geven. Ik vind de Linde die uiteindelijk toch helemaal zichzelf wil zijn wel het leukste.

Zwaan heeft met ‘Belofte maakt schuld’ een prima novelle geschreven om lekker even tussendoor te lezen. Ze weet bepaalde benarde situaties van haar hoofdpersonage op een heerlijke manier te verwoorden. Je ziet het zo voor je! Van mij had het verhaal wel twee keer zo lang mogen zijn; zeker richting het einde. Daar gaat een en ander vrij snel en daar had ik gewoon wat meer en wat uitgebreider over willen lezen.

Auteur: Sabine Zwaan
Titel: Belofte maakt schuld
Genre: Novelle
Aantal pagina's: 120
Uitgeverij: De Verhalenfabriek
ISBN: 9789461098627