Overslaan en naar de inhoud gaan

Sanne Hillemans – Het laatste schooljaar

Het laatste schooljaar

Elke dag gaat Stephanie met lood in haar schoenen naar school. Ze wordt er met de nek aangekeken en gepest, en eigenlijk kan ze dat niemand kwalijk nemen want ze verdient het, vindt ze. Als er een nieuwe jongen op school komt lijkt die zich niets van de roddels over haar aan te trekken.

Lucas is net in Amsterdam komen wonen en is blij als hij Stephanie ontmoet, zijn nieuwe buurmeisje. Meteen een vriendin gemaakt! Maar de volgende dag op school gedraagt ze zich totaal anders en negeert ze hem. Hij probeert te vissen bij het vriendengroepje waarin hij op zijn eerste schooldag terechtkomt. Waarom lijkt de hele school haar te mijden? Als het tot een confrontatie komt tussen Stephanie en haar oude vrienden moet Lucas kiezen: gaat hij mee in wat iedereen over haar zegt of vertrouwt hij op zijn eigen instinct?

Het verhaal van ‘Het laatste schooljaar’ lees je vanuit twee personages: Stephanie en Lucas. Sanne Hillemans weet hiermee de aandacht van haar lezers goed vast te houden. Doordat beide hoofdpersonages hun eigen hoofdstukken krijgen, lees je van beiden hun gedachten en gevoelens. Hierdoor weet je soms als lezer al meer dan de personen in het boek zelf. Dat geeft een verhaal altijd wel iets extra’s.

De auteur weet tegelijkertijd de spanning in het verhaal te houden. Er is iets gebeurd met Stephanie, maar je weet niet wat dit is. Lucas heeft ook geen idee, omdat hij nieuw op school is. Je gaat als het ware met hem op ontdekking wat er nu precies gebeurd is. Stukje bij beetje laat Hillemans je dit ontdekking. Daardoor wil je dit verhaal het liefste in één keer uitlezen. Heel knap gedaan!

‘Het laatste schooljaar’ gaat over vriendschap, liefde, rouwen, verdriet en woede. Allerlei emoties komen voorbij… en pas als je weet wat er precies gebeurd is, begin je alle personages te begrijpen. Richting het einde komt alles samen en volgt een mooi en passend slot bij dit verhaal.

Auteur: Sanne Hillemans
Titel: Het laatste schooljaar
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 191
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047208532