Overslaan en naar de inhoud gaan

Taede de Boer – Een vrolijke dag op gemene kosten

Een vrolijke dag op gemene kosten

Alexander van Berchem krijgt de patriotse denkbeelden met de paplepel ingegoten. Zijn vader en oom zijn fel gekant tegen de stadhouder en spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Bataafse Republiek.

Volwassen geworden is Alexander steeds kritischer op de politieke keuzes van de patriotten en keert hij zich steeds feller tegen de Franse bemoeienis met de Bataafse aangelegenheden. Deze houding, die nog wordt versterkt door een ontmoeting met Napoleon, brengt hem in grote problemen. Ze is ook een ernstige belemmering als hij verliefd wordt op de nicht van fanatieke Oranjeklant Baron Valckier.

‘Een vrolijke dag op gemene kosten’ is een historische roman over de geboortejaren van ons democratisch systeem: de opkomst en neergang van de Bataafse Republiek en de Franse overheersing. Taede de Boer weet met een vlotte schrijfstijl en een beeldende schrijfwijze deze tijd uit onze Vaderlandse geschiedenis tot leven te brengen. Vanuit de ogen van Alexander van Berchem vertelt hij het verhaal. Heel interessant gedaan.

Je merkt dat De Boer de geschiedenis in is gedoken om het zo getrouw mogelijk beeld te schetsen van eind 18e eeuw, begin 19e eeuw. Er komen verschillende onderwerpen voorbij, zoals het voorzichtig opkomende feminisme en het talrijke studentenleven. Soms moet je als lezer je hoofd er wel even goed bij houden, maar het levert een zeer boeiende en levendige roman op. Hier en daar weet de auteur zelfs wat spanning op te bouwen. Dat maakt van ‘Een vrolijke dag op gemene kosten’ een bijzondere historische roman om te lezen.

Auteur: Taede de Boer
Titel: Een vrolijke dag op gemene kosten
Genre: (Historische) roman
Aantal pagina's: 388
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 9789493343337