Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Daniëlle van Helden

Danielle van Helden

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Daniëlle van Helden. Zij is onder meer bekend van ’Het begint met een geheim’ en haar pas verschenen boek ‘Even aan mijn moeder vragen’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik lees meestal meerdere boeken tegelijk. Ik ben nu bezig in ‘Boven de wolken’ van Jenny Colgan. De vorige boeken van haar las ik allemaal in één ruk uit, maar dit boek komt wat traag op gang, moet ik eerlijk zeggen. Daarnaast ben ik net begonnen in ‘In het honderd’ van Marijke Vos. Het is het eerste deel van een serie en die leest zo makkelijk weg, die heb ik vanavond al uit, denk ik. En ik luister graag naar de podcast ‘Liefteratuur’ van Susan Muskee.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Mag ik er maar één kiezen? Ik las vroeger zoveel, ik had als kind zelfs twee bibliotheekpassen. Maar als ik moet kiezen, dan ‘Pluk van de Petteflat’. Of toch Kruistocht in spijkerbroek. O wacht, en Koning van Katoren.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik herlees bijna nooit een boek. Er is zoveel keus, ik pak liever een nieuw boek… Wel is er één film die ik zo vaak gekeken heb, daarvan kan ik de tekst nu nog helemaal mee zeggen. Dirty Dancing. Je weet wel: “Nobody puts baby in a corner”. En “I carried a watermellon…”

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Het boek ‘Stoner’ van John Williams. Het leek me een prachtige roman, maar door de donkere kaft kies ik toch steeds iets anders.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik ben dol op papieren boeken. Dat je over de kaft kunt aaien, de geur opsnuiven… Zalig. En toch lees ik tegenwoordig bijna alles vanaf mijn e-reader. Het is zo makkelijk, want overal mee naar toe te nemen. E-books zijn ook een stuk goedkoper én je kunt tot laat kunnen lezen zonder licht aan te doen… Alleen van mijn favoriete schrijvers (alles van Sophie Kinsella bijvoorbeeld) koop ik zonder twijfel altijd de paperback.