Overslaan en naar de inhoud gaan

Vivian van Leeuwen – Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou)

Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou)

Carlijn heeft haar hele leven alles volgens de regels en binnen de lijntjes gedaan. Als kind wist ze al hoe ze de rest van haar leven wilde uitstippelen en daar is ze nooit van afgeweken… Totdat ze op een cruciaal moment een enorme paniekaanval krijgt en het roer omgooit. Ze boekt een ticket naar Rome om uit te zoeken wat ze dan wél wil.

Als ze op haar eerste dag in de stad Luca tegenkomt, een Instagram-fotograaf die aanbiedt haar gids te zijn, vindt ze dat helemaal niet gek klinken: als je dan toch in Rome bent, dan kun je het maar beter goed doen… en veel beter dan een knappe, spontane Romein wordt het niet, toch? Waar Carlijn alleen niet op had gerekend, is dat ze meer tijd met elkaar doorbrengen dan verwacht. En dat ze voor meer dan alleen de charme van de stad zou kunnen vallen…

‘Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou)’ is mijn eerste kennismaking met Vivian van Leeuwen. Ze heeft een fijne korte roman geschreven die je even helemaal in de prachtige stad Rome waant. De auteur nam de tijd om deze Italiaanse stad goed te beschrijven op zo’n manier dat je het gevoel hebt dat je zelf in die stad erbij bent. Zelfs als je nog nooit in Rome bent geweest, kun je je er een prima beeld van vormen dankzij de beeldende beschrijvingen van de auteur.

Van Leeuwen laat haar hoofdpersonage Carlijn een mooie groei doormaken. Stukje bij beetje ontdek je wat er met haar studie is gebeurd, waardoor Carlijn nu in Rome is. De les die Carlijn tijdens haar reis leert, is er eentje die we allemaal af en toe wel eens moeten horen: durf je dromen achterna te gaan.

Het verhaal van ‘Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou)’ leest vlot weg. Dat komt ook dankzij de relatief korte hoofdstukken, waardoor je er best snel doorheen gaat. Het einde is niet heel verrassend, maar past uitstekend binnen het verhaal. Het is een fijne novelle om lekker even tussendoor te lezen.

Auteur: Vivian van Leeuwen
Titel: Alle wegen leiden naar Rome (en naar jou)
Genre: Roman / novelle
Aantal pagina's: 130
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021040059